Zingeving

Trouw? Niet van deze tijd?

Op welke momenten horen we het? “Je kunt me vertrouwen!”. En wanneer we twijfelen, gereserveerd zijn of het net te spannend vinden de vraag: “Je kunt me echt vertrouwen!” of soms “Vertrouw je me niet?”.

Lees meer »

Help, ik heb een vader (nodig)!

Eind 2020 deelde ik mijn blog ‘Breaking dad’: maatschappelijke ontvadering. Mama mia, daar kreeg ik veel reacties op. En nog steeds. Veel mensen schreven me over hun eigen vader. Het raakte me hoe vaak daarin sprake was van verdriet over het ontbreken van een vaderfiguur of over een liefdeloze, egoïstische of gewelddadige vader. Terwijl iedereen als kind juist liefde, bevestiging en bescherming zo hard nodig heeft.

Lees meer »

Bevlogen het nieuwe jaar in? Hoe dan?

Merk jij het ook? De jaarwisseling en de eerste weken van het jaar liggen achter ons en voor ons ligt een heel jaar met kansen en goede voornemens. Ook nog steeds zijn daar de ontwikkelingen die van invloed zijn op organisaties, teams, gezinnen en op ons zelf. Er hangt een gelaten, soms terneergeslagen stemming in het land. Ik hoor deze geluiden op verschillende plekken. En ik merk dat ik dat lastig vind. Zijn we met z’n allen moedeloos? Onverschillig of zelfs cynisch geworden? Gesprekken met ondernemers, familie, vrienden en collega’s blinken niet altijd uit in enthousiasme en levenslust. De toch wel ongezonde sfeer in de samenleving maakt het ons niet makkelijker.

Lees meer »

Leuk? Vind ik mijn werk wel leuk?

‘Jannis, vind je het ook leuk wat je doet?’ of ’Had je een leuke meeting?’ Het valt mij op dat ik die vraag best vaak krijg. “Je hebt heel verschillende uitdagingen, ik weet niet of ik dat leuk zou vinden”. "Had je een leuke dag?". Leuk? Ik vind het best een lastige vraag. Want wat is leuk? Is leuk belangrijk, het hoogst haalbare in wat ik doe? Is leuk waar ik naar streef in mijn leven? Wat zegt het als ik het niet leuk vind? Is het dan niet goed?

Lees meer »

Dankbaarheid maakt gelukkig!

Waarom juist dankbaarheid gelukkig maakt? Tel je zegeningen! Zo mooi gezongen in het nummer ‘Sterren tellen’ van Diggy Dex door Stef Bos in het tv-programma Beste Zangers. Het is een gevleugelde uitspraak en een aansporing die we allemaal wat vaker mogen horen. Want wat blijkt? We worden daar gelukkiger van! Echt? Zeker, dat is geen sprookje, en naast inspirerend advies ook wetenschappelijk onderzocht. Het geeft kleur aan ons leven!

Lees meer »

Spreken is zilver, zwijgen is goud.

Vandaag de dag praten we wat af. We hebben allemaal een mening over het laatste nieuws en schuiven onze standpunten niet onder stoelen of banken. Maar zoals het gezegde luid: spreken is zilver, zwijgen is goud. Soms lijken we te vergeten om naar een ander te luisteren. Wanneer wordt er nog écht geluisterd? En wat gebeurt er als we empathisch luisteren naar onze medemens? Ik geloof dat we met empathisch luisteren tot de kern van ons hart kunnen komen. En daar mogen we best wat vaker bij stilstaan.

Lees meer »

Aan de vrucht herken je de boom

Afgelopen jaar was voor iedereen een behoorlijk intensief jaar. Een jaar waarin alles anders ging dan we hadden verwacht. Ik denk dat het ook een jaar was van zuivering, van puurheid en van prioriteiten en waarde. Want veel dingen die we altijd voor gewoon beschouwden, hebben opeens meer waarde gekregen. Ik denk dat het ook een jaar was van veel geschreeuw, ontmaskering, nepnieuws, populisme, complottheorieën en fanatisme. 

Lees meer »

De ‘van betekenis zijn’ succesformule

Guy Kawasaki zei het al in 2004, maar het lijkt steeds relevanter te worden. ‘The fundament of a great company is making meaning, not money.’ Bedrijven die zijn ontstaan met als doel de wereld te veranderen (‘to make the world a better place’), zijn volgens Kawasaki succesvolle bedrijven.

Lees meer »

Wat als de lock down gaat?

‘Het land gaat weer open’ kopte de Volkskrant afgelopen week na de persconferentie van premier Mark Rutte. Een week eerder dan verwacht kwam het kabinet met verschillende versoepelingen en een spoorboekje voor de komende maanden tot september. Van basisscholen die mondjesmaat weer open gaan tot de terrassen die waarschijnlijk op 1 juni open kunnen. Nederland gaat langzaam weer van het slot. Geluiden gaan dat het pas achter ons is als er een vaccin is, maar de eerste kleine stap op de lange weg uit de lockdown is gezet. Hoe staan we er voor als de lock helemaal down gaat? Is het nog te vroeg om het daarover te hebben?

Lees meer »

Overige rubrieken