Versterk je merk met een archetype!

Archetypen Jung Jannis Lootens

Wij geloven dat echte verhalen met emotie harten raken. Elke organisatie heeft een eigen verhaal te vertellen. Het is de kunst om dit verhaal op een unieke en herkenbare manier te delen met je doelgroep. Door consistent te communiceren krijgt je merk een duidelijke persoonlijkheid. Dit zorgt ervoor dat de doelgroep een voorkeur voor jouw merk kan ontwikkelen. Om dit voor elkaar te krijgen is het van belang om een karakter aan je merk je koppelen. Hoe je dat doet? Met een archetype!

 

Eerder schreven we een blog over drie van de 12 archetypen. In deze blog vertellen we meer over het werken met een archetype en wat het voor jouw organisatie kan betekenen. 

Sterke merken hebben altijd en overal dezelfde uitstraling en roepen een bepaald gevoel op bij het in aanraking komen met het merk, zowel in de fysieke als digitale wereld. Wat is die unieke plek die jouw organisatie wilt innemen in het brein van de doelgroep? Het antwoord vinden we in de merkidentiteit. Een merkidentiteit omvat o.a. merkwaarden, tone of voice en een archetype. Vandaag gaan we dieper in op een archetype kiezen voor je merk.  

Het werken met archetypen is in het leven geroepen door psychiater en psycholoog Carl Jung. Wat zijn archetypes? Volgens Jung zijn archetypen collectieve oerbeelden die terug te vinden zijn in ieders onbewustzijn. Archetypen worden niet beïnvloed door tijd en cultuur. Ze zijn overal ter wereld hetzelfde. De archetypen vertegenwoordigen verschillende behoeften van de mens. Ons gedrag wordt onder andere gestuurd door deze behoefte. De archetypen van Jung symboliseren deze behoeftes. Hoofdpersonen in verhalen zijn vaak gebaseerd op een archetypen en worden daarom direct sympathiek of juist onaardig gevonden. In de populaire serie La casa de Papel, wie heeft er niet van gehoord, is dit bijvoorbeeld gemakkelijk te duiden. Voel jij je meeste sympathie voor de wijze (de professor), de strijder (Berlin) of toch de rebel (Tokio)?

Archetypen Jung Marketing Jannis Lootens

Archetypen & merken

Sterke merken worden geassocieerd met één archetype. Dit is niet een bewuste associatie, maar meer een onbewuste. Het is niet zo dat je gelijk denkt “hè dat is een rebel” maar het gedrag van de persoon of organisatie geeft je wel een sociaal/emotionele verbinding waardoor je dit type sneller kan plaatsen. Veel merken communiceren vanuit het gedachtegoed van één van de archetypes die bij de organisatie past en waarvoor ze gekozen hebben, zodat hun doelgroep sneller de verbinding met het merk vindt. Voor mensen is dit anders, zij kunnen zich aangesproken voelen tot meerdere archetypen. Het verschil tussen archetypen voor mensen en organisaties zit in het feit dat mensen vaak ‘een reis maken’ en zich ontwikkelen. Merken worden daarentegen sterk door consistent en duurzaam te communiceren.

Blijf jezelf!

Een archetype kun je niet zomaar worden, je bent het al. Het is wat je merk uniek maakt en wat je onderscheidt. Je moet daarom ook niet forceren om je als bepaald archetype te gedragen, dan kom je niet geloofwaardig over. Analyseer je merk, overleg met collega’s en bespreek wat het beste bij jullie past. Een zoektocht waar wij je graag bij helpen!

Hoe zit dat bij jou?

Weet jij al welk archetype jouw organisatie is? Met een aantal voorbeelden uit de praktijk kunnen we een beeld geven van hoe een archetype tot uiting komt. Neem bijvoorbeeld Disney, een echte magiër. In alles wat zij communiceert zit een vleugje magie. En bij Nike staat ‘de held altijd centraal, zij laten jou een held worden ‘just do it!’ maar ook in hun eigen commercial zetten zij helden centraal en communiceren ze krachtig en heldhaftig. 

 

Ontdek alle archetypes, download gratis de PDF!

Download hier meer informatie over de 12 archetypes. Vul onderstaand formulier in en ontvang het document gratis in je mailbox! 

 


Deze blog is samen geschreven met Silke Veurink en als kennisblog gedeeld via Redmatters.com