Groei-killers; the battle is on!

Groei killers vijf waardevolle inzichten Jannis Lootens

Vijf waardevolle knock-out inzichten

Groei komt echt niemand aanwaaien. John Maxwell, internationale auteur, spreker en leiderschapsgoeroe, noemt groei zelfs optioneel. Verandering is onvermijdelijk, zegt hij. Groei is niet vanzelfsprekend, het is een optie. We willen allemaal groeien, onszelf ontwikkelen, beter worden. Maar durven we daarvoor het gevecht aan te gaan? Of laten we ons belemmeren door zogenoemde groei-killers?

'Verandering is onvermijdelijk echter groei is niet vanzelfsprekend, het is een optie.'

Als we ons niet laten tegenhouden door de blokkades, ook wel de groei-killers, dan leren we en worden we sterker. Maar dan is het nodig dat we die uitdagingen aangaan en de battles winnen. Soms zijn die uitdagingen zo intens dat ze de groei zelfs tegenwerken. En dat is enorm zonde. Maar echt: weet dat  groei bij niemand vanzelf gaat. Ook al lijkt het bij de ander soms wel zo...

 

Afgelopen week zag ik de documentaire ‘Nog eentje dan’ over cabaretier Jochem Myjer. Waarvan we soms het idee hebben dat het allemaal vanzelf en met een lach gaat. De komiek stond honderd keer in Carré, met veel power en energie. Maar worstelde tegelijkertijd met het herstel van zijn ziekteperiode. Door pijn en tranen heen speelt hij zijn shows. Het proces van groei, herstel, ontwikkeling en steeds beter worden. Het kost hem veel. Hoe hij overeind blijft, is te zien in de 2Doc-docu van regisseur Suzanne Raes. Echt een must-see!

Vallen, verbeteren, volhouden, verslaan.

In meer of mindere mate hebben we allemaal onze battles, onze gevechten. Misschien de wens om als professional beter te worden? Of komt er iets op je pad wat je spannend vindt? Voel je onzekerheid of angst? Elk groeiproces vraagt om een investering van tijd, aandacht en doorzetten. Het is volhouden, eerlijk zijn, verbeteren, vallen én opnieuw proberen. 

 

Sta jij ook op het punt dat jij het als persoon zwaar hebt? Groeipijn? Of kan je organisatie wel groei gebruiken? Misschien loop je tegen teveel uitdagingen of andere vijanden van groei aan? Het is zeker een zoektocht of een worsteling, maar houd vol, het is niet het einde van de wereld. Wel goed om even in de hoek van de ring diep adem te halen, weer nieuwe moed op te doen en je te richten op de uitdaging. Daarmee kun je vol focus de strijd aan gaan en sterker uit de strijd te komen.

Groei killers vijf waardevolle inzichten Jannis Lootens

Ken je (groei)vijanden

Groei heeft vijanden, stelt de Amerikaanse ondernemer, spreker en leiderschapscoach Craig Groeschel. ‘Groei zorgt voor complexiteit en complexiteit doodt groei.’ Ik heb het zelf ervaren de afgelopen jaren, persoonlijk en professioneel. Hoe gaaf is het wanneer je weet wat je te wachten staat. Niet om ontmoedigd te worden, maar juist om te weten wat te doen. Je kunt daarom maar beter weten wat je te wachten staat wanneer je kiest om te groeien. Dan kun je die vijanden, die killers, opwachten en kun je voorbereid de strijd aan gaan.

 

Hoe? Ik heb zelf de battles met vijf groei-killers ervaren afgelopen jaren. Ik zal ze met je doorlopen zodat ook jij je kunt voorbereiden op deze killers en je niet (meer) verrast wordt:

1. Schadelijke mindset

In een eerder blog hebben we uitgebreid over mindset nagedacht. Een ongezonde mindset leidt tot ongezonde denkpatronen, acties en organisaties. Ongezonde denkwijzen zijn bijvoorbeeld trots, ego, pijn, angst, verkeerde informatie en verkeerde inschatting van de werkelijkheid. Maar ook concurrentie, desinteresse, hebzucht en afleiding. 

 

Het is dus belangrijk om de juiste motivatie te hebben en mensen om je heen te verzamelen die een gezonde mindset voeden en creëren. Deze mensen kunnen je spiegelen en je helpen om je doelen te bereiken. Mensen waarbij je kwetsbaar mag (en kunt) zijn. Kwetsbaar met de intentie te leren en beter te worden in plaats van te denken al de beste te zijn.

'Een natuurlijke beweging van iedere groei-organisatie is om de richting van complexiteit op te gaan.'

2. Onnodige complexiteit

Je kent ze vast wel: van die mensen die alles heel complex maken. Als je met een idee komt, zijn zij de eerste die veel ideeën hebben in de trant van: ‘heb je hier-en-daar aan gedacht?’ Misschien zeggen: ‘dat gaat je toch niet lukken, dat hebben we al honderd keer gedaan.’ Of: ‘dan moeten we ook zus-en-zo doen.’ Complexiteit is een stille moordenaar van groei.

 

Ook in organisaties kan het automatisch heel complex groeien. Het is een natuurlijke beweging van iedere organisatie om de richting van complexiteit op te gaan. Dan ligt de focus meer op de materie, de processen en de structuren dan de uitkomst ervan. Een battle die ik ook dagelijks aan moet gaan om het eenvoudig te houden. Ik wil voorkomen om  eindeloos te praten over mogelijkheden, te vergaderen en vaak te complexe beslissingen te moeten nemen. Die complexiteit binnen organisaties sluipt er stilletjes in. 

 

Het verslaan van deze groei-killer? Stel jezelf of samen met je collega’s of partner de vragen: Kan het eenvoudiger? Wat is de vrucht van deze structuur of actie? Staat effort in verhouding met de output?

'Groei is nooit een perfect traject.'

3. Traagheid door perfectionisme

Het is cru, maar toch is perfectionisme killing voor groei. Natuurlijk heeft het een kracht, maar met oog op groei is het “perfecte” remmend en zelfs dodelijk. Dodelijk voor je eigen output. En vaak dodelijk voor de processen en de output van de teamleden.

 

De eis tot het perfecte remt. Zowel snelheid als groei worden daardoor zeer vertraagd. Natuurlijk is het goed om verwachtingen van hoog niveau te hebben, maar perfectionisme gaat verder dan dat. De angst om het niet goed genoeg te (kunnen) doen of de angst om het fout te doen stagneert groei. Perfectionisme kan een kracht zijn, maar het kan snel kantelen, een valkuil worden en een rem zetten op groei.

 

Groei is nooit een perfect traject. Het is een traject van proberen, leren en optimaliseren. Fouten maken hoort daarbij en is essentieel voor groei. Er is ruimte om te proberen voor herstel, verbetering en opnieuw proberen. Wil je van een 7 naar een 8,5 groeien? Dan doe je dat door stappen in die richting te zetten, niet door gelijk een 9 na te jagen, nog voordat er een stap gezet is.

4. Niet-schaalbare processen

Om binnen een organisatie de processen geleidelijk te laten groeien, moeten niet alleen de  processen tegelijk opschalen. HR, productie, ontwikkeling, sales, finance enz. Als een of meerdere elementen in bedrijven niet gestimuleerd worden om mee te groeien, dan stagneert de algehele groei. Maar om groei maximaal te kunnen boosten is het ook nodig om naast deze processen als professionals en als leiders schaalbaar te denken in je eigen kunnen en het kunnen van  je team. 

 

Niet denken vanuit: ‘ik kan het beter’ of ‘als ik het zelf doe, gaat het sneller’, maar vanuit het doel van het grotere geheel. De kracht van samen. Goede feedback kunnen geven en ontvangen is daarin belangrijk. Kijk hoe je de ander in zijn of haar kracht kunt zetten met oog op het grote geheel. Wat hebben zij nodig wat van waarde is? Los (kunnen) laten is in dit geval essentieel.

’Het potentieel van de organisatie berust op de (mentale) kracht van haar leiders.’

5. Onderontwikkeld leiderschap 

Als leiders onontwikkeld zijn of hun kennis onontwikkeld is, dan houdt dat de groei van ieder bedrijf of groep tegen. Het is dus nodig om ontvankelijk te zijn en te blijven om te willen leren. Groeschel zegt daarover: ‘Het potentieel van de organisatie berust op de (mentale) kracht van haar leiders.’ 

 

Het doet me denken aan de formule E=K*A die mijn coach vaak noemt. Misschien ken je die formule wel. Effectiviteit = kennis X acceptatie. Je kunt in je eentje veel kennis (K) hebben, maar als je dat als leider of professional niet kunt overbrengen op je team en die kennis niet omarmd wordt door je omgeving (A), dan is het effect (E) alsnog nihil.

En nu? Het speelveld voor de groei-killer knock-out

Met oog op groei is het erg belangrijk dat je je eigen sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen kent. Het speelveld, zeg maar. Maar ook die van je organisatie of bedrijf. Durf daar eerlijk over te zijn en stappen in te nemen. De (voor sommigen bekende) SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats, zie illustratie rechts) kan daarbij een hulpmiddel zijn om de informatie en inzichten van jou persoonlijk of je organisatie overzichtelijk en eenvoudig weer te geven.

Breng jouw SWOT in kaart. Wat zijn de sterktes van jou als persoon, als leider of als professional. Schrijf er eens 5 op. Ga vervolgens door met de kansen, de zwaktes en de bedreigingen. 

Nog betere inzichten krijg je wanneer je dit met een (selectief) team doet. Denk aan collega’s, vrienden, coach, je leraar of leider. En een extra tip: kies niet alleen gelijkgestemden (uit je eigen discipline) om hier naar te kijken, want dat leidt tot tunnelvisie en zal de groei niet stimuleren. Betrek zeker deskundigen, maar ook buitenstaanders in dit traject. Met als doel te willen leren, inzichten te krijgen en te groeien.

Elke strijd sterker

Als jij als mens, leider of professional groeit, zullen jij en de mensen om je heen leren, beter presteren en betere resultaten halen. Wanneer jij als persoon groeit, zal iedereen om je heen (mee)groeien. Dat is de battle meer dan waard!

Deze blog is ook op mijn persoonlijke LinkedIn pagina gepubliceerd.