Je eigen mindset bepalen? Doe normaal!

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 21:05

Mindset in crisistijd

Samen met mijn dochters heb ik een bijzondere afspraak gemaakt. We hebben afgesproken om in deze tijd, waarin het coronavirus de samenleving beheerst, herinneringen te bouwen die we de rest van ons leven niet meer vergeten. ‘Weet jij niet wat er gaande is?’, kreeg ik als reactie naar m’n hoofd toen ik dit vertelde aan bekenden. 

 

Natuurlijk weet ik heel goed in wat voor tijd we momenteel leven. Het is een bijzonder uitdagende periode de laatste weken. Voor mij als ondernemer, maar ook privé. Aan de ene kant worden we bedolven onder negatief nieuws en maatregelen die niemand van ons ooit eerder mee maakte. Aan de andere kant dwingt sociale afstand ons tot op nieuwe manieren verbinden.

Samen herinneringen bouwen die we de rest van ons leven niet meer vergeten.

Als ik om me heen kijk, lijkt het alsof angst steeds meer de overmacht krijgt. Mensen zijn bang om het virus te krijgen, ze kunnen niet goed inschatten waar het gevaar vandaan komt en hebben geen idee wat de toekomst brengt. Mensen piekeren meer, voelen zich onveilig en ervaren onrust bij alle veranderingen die nodig zijn om het virus de kop in te drukken. Dit zijn allemaal hele logische reacties, alle begrip, want ik voel dat natuurlijk zelf ook opkomen. Alleen vraag ik me wel direct af of we wat hebben aan de ‘wat als’-angst. En als het antwoord ‘nee’ is, wat kan ik dan nu doen om het te veranderen? Dat besef van een keuze hebben in hoe je denkt, daar wil ik het graag over hebben in deze blog. De één komt in actie, de ander bevriest. We kunnen de veranderingen omarmen of ons erdoor laten intimideren. Maar hoe doen we dat dan? Want niemand is immuun voor angst.

Van comfort naar groei

Onderstaande illustratie maakt de verschillende gebieden inzichtelijk waar je als mens doorheen kunt in tijden van crisis of verandering. Het rode vlak staat voor de comfort-zone, dat is de plek waar je je veilig voelt, waar je controle hebt over de situatie. Door de crisis worden we uit die comfort zone gedrukt richting de angst-zone, de oranje cirkel. In die zone zijn er verschillende reacties mogelijk. Zo kan je je zelfvertrouwen verliezen, je wordt onzeker, je verliest je can-do mentaliteit. En je creativiteit stagneert. Er komt in feite niets uit je handen. Dat leidt weer tot uitstelgedrag en allerlei excuses. Maar angst is zowel een slechte raadgever als graadmeter voor je vaardigheden.

Weet je angst om te zetten in een leermoment, de leer-zone, dan lukt het je om de verandering te omarmen. Vanuit die houding ben je in staat om iets nieuws te maken. Dan kan je creativiteit toevoegen. Dan kan je toegevoegde waarde enorm belangrijk zijn. Daar is lef en durf voor nodig. En vaak een schop onder je eigen kont. Je grijpt uitdagingen aan en overwint obstakels. Je moet lef hebben om vanuit die houding iets nieuws te maken. Dat is de voorbereiding op de nieuwe werkelijkheid.

 

De buitenste en laatste cirkel is de groei-zone, oftewel die nieuwe werkelijkheid. Jij ziet kansen in de anderhalve-meter-samenleving, je hebt nieuwe doelen gesteld en je ziet je dromen werkelijkheid worden. Hier ben je de baas over je gedachte, hier denk je in oplossingen en in mogelijkheden. Hier merk je dat de keuzes die je gister maakte, bepalend zijn voor jouw nieuwe werkelijkheid vandaag.

Maar hoe neem je controle?

Jij hebt je positieve mindset helemaal zelf in de hand. Hierbij deel ik drie tools hoe jij in crisistijd een positieve mindset kunt ontwikkelen én behouden.

Dankbaarheid

Om positief te blijven is het goed om je te focussen op dingen waar je dankbaar voor bent. Wees dankbaar voor wat je wel hebt, zie dingen die van waarde zijn. Ik merk dat dingen die we heel gewoon vinden een grotere waarde krijgen. De zonsopgang bijvoorbeeld, de lente, minder druk op tijd en daardoor extra tijd met je gezin. 

Wat zijn voor jou de positieve dingen die de corona crisis met zich meebrengt?

Neem iedere dag een moment voor jezelf om dankbaar te zijn. Die momenten zijn er zeker. Schrijf ze desnoods op om er aandacht aan te geven. Deze crisis raakt ons allemaal, maar probeer je gedachten te verleggen naar de andere kant van de weegschaal. Wat zijn voor jou de positieve dingen die de corona crisis met zich meebrengt?

Geloven 

Het bekende Nederlandse spreekwoord luidt: angst is een slechte raadgever. Ik ga nog een stap verder door te zeggen dat angst, in een periode als deze, ook een slechte graadmeter is. Als je je laat verlammen door angst komt er niets uit je handen, je creativiteit blokkeert en je innovativiteit stagneert. Angst draagt dus niet bij aan een positieve can-do mentaliteit.

Angst is een slechte raadgever en in deze  periode als deze, ook een slechte graadmeter.

Ik geloof dat ongeacht welke situatie zich voordoet er altijd hoop is. Een crisis is bij uitstek een periode om daaraan vast te houden en te geloven in nieuwe kansen, in nieuwe ideeën en nieuwe dromen. Maar dat kan alleen als je je tegen angst verzet. Dus waarmee vul jij je gedachten? Kijk jij op een dag vijf keer naar het nieuws of kijk je vijf keer naar een inspirational talk? Jij bent het die voor verandering kan zorgen door na te gaan waar jij je gedachten mee vult. Verzamel de juiste bronnen, ontvang input van betrouwbare mensen.

 

Om mij heen hoor ik veel verhalen van mensen die somber zijn, zich zorgen maken, piekeren en slapeloze nachten hebben. Dat is ook helemaal niet raar. Angst voor verandering is heel begrijpelijk. Maar geef jezelf een schop onder je kont, spreek jezelf stevig toe en get over it. Volledige controle bestaat niet, maar jij kiest wel zelf hoe je hiermee omgaat.

 

Geloof daarom in nieuwe kansen. “Never waste a good crisis”, hoorde ik laatst iemand zeggen. Dit is een tijd van nieuwe kansen voor iedereen. Nu is creativiteit en het leveren van toegevoegde waarde van onschatbare waarde. Heb lef en bedenk het ondenkbare. Waarom niet? Heb de moed om ervoor te gaan.

Trouw

De crisis biedt dus kansen voor het nieuwe. Maar vergeet op die momenten niet hoe essentieel het voor jou als persoon, als werkgever of ondernemer is om trouw te zijn aan bepaalde ritmes.

Gun jezelf geen reden om te vluchten, je terug te trekken. Durf in te stappen, aan te pakken en maak er het beste van. Aan die houding kunnen we nu allemaal trouw zijn.

We hebben allemaal patronen en regelmaat nodig. Wees trouw om ritmes die bij jou passen vol te houden. Houd vast aan die vertrouwde regelmaat. Ga niet plotseling heel laat slapen, waardoor je ‘s ochtends je nest bijna niet uitkomt. Zorg dat je een goede nachtrust hebt. Dat gaat slapeloosheid, piekeren en jawel, angst tegen. Het houdt je ook scherp om kansen te (blijven) zien. Dat is nu essentieel. Gun jezelf geen reden om te vluchten, je terug te trekken. Durf in te stappen, aan te pakken en maak er het beste van. Aan die houding kunnen we nu allemaal trouw zijn. Committeer je daaraan en houd het vol.

De nieuwe werkelijkheid

Rutte kondigde de anderhalve-meter-samenleving aan. Inmiddels zijn allerlei organisaties en instanties aan het uitvogelen hoe die 1,5 meter gehandhaafd kan worden in bioscopen, theaters, in de horeca en op je eigen werkplek. We hebben nog geen idee of het overal haalbaar is en hoe dat precies vorm krijgt. Maar we worden allemaal uitgedaagd om daar nu al over na te denken: het nieuwe normaal. De nieuwe werkelijkheid.

Dat deze periode een herinnering zal worden die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Hoe ziet de wereld er morgen voor jou en je omgeving uit als we het over die nieuwe werkelijkheid hebben? Hoe ziet de wereld er van morgen uit na deze crisis? Denk je daarover na of denk je vooral nog in negatieve ‘wat-als-scenario’s’? Jij bent de baas over je mindset, jij hebt controle over wat je binnenlaat. De keuzes die je vandaag maakt, zijn bepalend voor jouw nieuwe werkelijkheid morgen. Ik gun het je dat ook voor jou deze periode een onvergetelijke herinnering zal worden waar je ook positief op terug kan kijken.

 

Neem gerust contact met me op om te ontdekken wat ik voor jouw organisatie of merk kan betekenen!

Deze blog is ook op mijn persoonlijke LinkedIn pagina gepubliceerd.