Merk jij het ook? De jaarwisseling en de eerste weken van het jaar liggen achter ons en voor ons ligt een heel jaar met kansen en goede voornemens. Ook nog steeds zijn daar de ontwikkelingen die van invloed zijn op organisaties, teams, gezinnen en op ons zelf. Er hangt een gelaten, soms terneergeslagen stemming in het land. Ik hoor deze geluiden op verschillende plekken. En ik merk dat ik dat lastig vind. Zijn we met z’n allen moedeloos? Onverschillig of zelfs cynisch geworden? Gesprekken met ondernemers, familie, vrienden en collega’s blinken niet altijd uit in enthousiasme en levenslust. De toch wel ongezonde sfeer in de samenleving maakt het ons niet makkelijker.
Meestal heb ik zo aan het begin van januari zin in het nieuwe jaar. Ik zit vol ideeën om nieuwe dingen op te pakken met m’n werk en gave dingen te doen met m’n gezin. Maar als ik nu vooruit kijk, voel ik niet die energie die ik anders voel. Ik verlang zo naar verrassing, enthousiasme en lekker met energie samen aan de slag. In ontspanning en met een lach genieten van mooie en waardevolle dingen in het leven. En daarvoor heb ik de ander zo nodig!
Hoe krijgen we dat terug? Hoe krijg ik dat terug? In deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht.
Diagnose: We leven!
Vorig jaar rond deze tijd keken we terug op een jaar waarin alles op z’n kop stond door de uitbraak van de coronapandemie. Dat heeft ons ook positieve inzichten opgeleverd, constateerde ik in mijn blog van eind vorig jaar. Ik noemde het zelfs ‘een jaar van zuivering, puurheid, prioriteiten en waarde’. Hoe anders is dat in 2021. Wat heeft het afgelopen jaar je gebracht? In gesprekken hierover merk ik dat we dat niet echt goed kunnen benoemen.
Het grote verschil is natuurlijk dat we vorig jaar dachten dat de uitdagingen van de pandemie snel voorbij zouden zijn. Maar we zitten er nog middenin en we hopen op versoepeling, echter hebben we geen idee wanneer er echt een einde aan de huidige beperkingen komt.
"We zien denk ik iets belangrijks over het hoofd: Dit ìs onze tijd. Dit ìs ons leven."
Het is een stevige reality check voor ons allemaal die ik maar op één manier kan duiden: We leven! Dat leven bestaat niet alleen uit rozengeur en maneschijn, succes, feest en blijdschap. Het kent hoogte- en dieptepunten. Er is geen recht op succes, comfort of geluk. Verdriet, teleurstelling, pech en falen zijn onderdeel van dit leven. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze hopen dat de coronapandemie snel voorbij is zodat ze weer ‘verder kunnen met hun leven’. Maar dan zien we denk ik iets belangrijks over het hoofd. Dit ìs onze tijd. Dit ìs ons leven.
Niemand heeft ooit beloofd dat het leven gemakkelijk zou zijn. Wat ik je wel kan beloven is dat het gemakkelijker is wanneer we het samen doen, elkaar helpen. Ik heb een paar stappen voor jou en mijzelf op een rij gezet waarmee we positief en vol goede moed verder kunnen. Ook dit nieuwe jaar.
1. Zet ‘m aan
De eerste stap om passiviteit en somberheid te doorbreken is de allermoeilijkste. Het gaat namelijk niet vanzelf en iemand anders gaat het ook niet voor je regelen. Die eerste stap kun je alleen zelf zetten. Hoe uitgeblust we ook op de bank hangen, je moet zelf je enthousiasme weer aan krijgen. Enthousiasme lijkt trouwens niet op een gasfornuis dat je meteen op de hoogste stand kunt zetten. Het is meer een barbecue – eerst stelt het nog bijna niks voor. Pas langzaam gaat het gloeien. Je enthousiasme is niet meteen volop aan, maar hoe klein ook, wanneer we vooruit willen komen moeten we wel zelf de eerste stap(jes) zetten – in de metafoor van de barbecue: een lucifer aansteken, een vonkje aanblazen.
2. Kleine stapjes
Somberheid doorbreken is pittig. Vraag niet meteen teveel van jezelf – blaas eerst maar zachtjes op die barbecue. Als je je doelen te hoog stelt, bijvoorbeeld dat je elke dag een half uur fitness wilt doen, is het moeilijker om dit lang vol te houden. Houd je het niet vol, kan het weer bijdragen aan dat gevoel van lamlendigheid.
Gewoon kleine stapjes. Waar krijg je energie van, waar word je blij van? Nee, dansen bij een concert met honderden zwetende anderen of om elkaars nek hangen tijdens de après ski is er voorlopig (nog) niet bij. Maar er kan nog een heleboel wél. Zie en gebruik die mogelijkheden!
"Maak een zielsconnectie door je hart te laten zien en te laten spreken en leer mediteren om je geest de rust te laten vinden."
Verstandig met je gezondheid omgaan betekent immers óók dat je je mentale en sociale gezondheid in de gaten houdt. Naast je lichaam ook je ziel en je geest. Bel iemand voor een goed gesprek, maak een zielsconnectie door je hart te laten zien en te laten spreken en leer mediteren om je geest de rust te laten vinden. Mentale en sociale gezondheid is essentieel voor jezelf en de ander. Voor ons als mensen.
3. Wat je aandacht geeft…
Ik weet het, ik voel het ook, er is veel om boos op te zijn of bang voor te worden. Dan is het goed eens aan die oude wijsheid te denken: wat je aandacht geeft, groeit. Ga je helemaal los op social, dan ben je het helaas nog niet kwijt, maar zul je je alleen maar meer opwinden. Actie, reactie, of zeg gerust reacties ;).
Gelukkig kun je die energie ook steken in aandacht voor een ander, iets opbouwends, hoopvols of bemoedigends. De keuze is aan ons: wat geven we aandacht, wat laten we groeien? Wat kun jij aandacht geven? Een stukje optimisme, een stukje hoop? Zien we beren op de weg of kansen? Welke woorden beheersen de gesprekken? Het positieve of het negatieve, de keuze is aan ons. De kracht van aandacht en woorden zijn veel groter dan we denken, laten we daar ons voordeel mee doen!
"De kracht van aandacht en woorden zijn veel groter dan we denken, laten we daar ons voordeel mee doen!"
4. Helpen en laten helpen
Leuker om iets samen te doen? Goed nieuws, dat vindt die ander ook. Maar die ander hangt misschien óók wel uit verveling op de bank. Of heeft je hulp of aandacht heel erg nodig. Zie je iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken, neem het initiatief. Al is het maar één appje of PB-tje. Zo goed om van elkaar te blijven horen, te spreken, we hebben het allemaal nodig. Om in de vergelijking met de barbecue te blijven: kooltjes hebben elkaar nodig om te gaan en te blijven gloeien.
En visa versa, het durven om hulp te vragen én het aan te nemen :). Weet je dat er in de psychologie zoiets bestaat als het helpers high? Er komen gelukshormonen vrij die je een zogenaamde helper’s - high kunnen maken. Daarvoor hoef je geen superheld te zijn het zit ook in de kleine dingen. Een arm om iemand slaan die het moeilijk heeft. Koken voor de ander of een kaartje naar een collega. Een mooi kado dat we elkaar kunnen geven wanneer het leven moeilijker is. We worden er echt gelukkiger van wanneer we kunnen helpen en laten helpen.
"Gelukshormonen die je helper’s - high kunnen maken"
5. Maak er een challenge van
Een uitdaging aangaan laat die energie ook stromen. Mensen willen zichzelf nou eenmaal graag bewijzen. Daag elkaar uit, geef elkaar opdrachten. Dat kan ook weer van alles zijn - jij de bas ik de drum, bouw samen een wereld in Minecraft, team meeting in ruime tuinkassen, inspiratiesessie in de weilanden of een blind buffet met een ongebruikelijk ingrediënt ;)
Samen iets nieuws leren werkt ook fijn, het liefst iets met je handen en/of buiten. Sushi maken, leren tekenen, een kast timmeren, presentatietechnieken of leren rijden op een eenwieler. Samen lachen om blunders, elkaar aftroeven en samen genieten van het leren (dat die kast een beetje wiebelt, geeft niks!)
Dit is ons leven!
Dit ìs het leven. Ons leven. Zoals je nu overal op social tegenkomt: ‘De reis is de bestemming’. Duh, beetje stoffige uitspraak, maar als we dan toch op reis zijn, laten we dan samen reizen. Een wijs man zei: ‘Laten we elkaar helpen om lief te hebben en altijd goed te doen.’ Voor elkaar, maar zeker ook voor jezelf. Lukt dat een keertje niet? Dan is die ander er voor jou, zoals jij er voor die ander bent. Dit is ons leven, we beleven het samen. Niet altijd gemakkelijk, maar echtheid, aandacht en hulp kan van elke situatie een waardevolle herinnering maken!
Deze blog is ook op mijn persoonlijke LinkedIn pagina gepubliceerd.
Note: dit zijn mijn praktische tips om je te helpen de somberheid tijdens lockdown-nummer-zoveel te doorbreken. Echter ben ik géén dokter of psycholoog. Psychische uitdagingen en depressie zijn serieus en is echt geen schande. Als je moeite ervaart en vragen hebt over je mentale gezondheid, ga het gesprek aan met de mensen die om je heen staan en je dokter!