De kleine stappen in de praktijk
Je visie, missie en strategie zijn essentieel. Essentieel voor ondernemingen en organisaties. Het mooie is dat het principe ook werkt voor je persoonlijke doelen en ontwikkelingen. In verschillende gesprekken kom ik erachter dat deze drie veel door elkaar gehaald worden. En dat het daardoor extra zoeken is naar de juiste invulling van deze termen. We halen ze vaak door elkaar, begrijpen het verschil niet altijd en weten ze daardoor onvoldoende in de praktijk toe te passen.
En ja, er is overlap tussen deze termen (het één kan niet zonder het ander), maar er zijn ook duidelijke verschillen. Met al deze termen proberen we woorden te geven en houvast te creëren bij vragen als: Wie zijn we? Waar staan we voor? Waar willen we naar toe? In deze blog daarom een drieluik over missie, visie en strategie. En vooral ook over de kleine stappen die iedere ondernemer kan zetten om je doelen te kunnen bereiken. Ben je er ook aan toe om voor eens en altijd deze drie begrippen goed uit elkaar te kunnen houden en praktisch toe te kunnen passen? Okay, here we go!
1. Visie = Toekomst(droom)
Je visie heeft met de toekomst te maken. Hoe zie jij die? Wanneer je even je ogen sluit, hoe ziet de toekomst er dan uit? Zie je het plaatje? Heb je visie voor je carrière, voor je voetbalclub, je kinderen of je onderneming? Je visie is er nog niet, het is dat wat je voor ogen hebt. Soms lijkt het nog heel ver weg, een onbereikbare toekomst. Hoe ziet de toekomst er uit? Waar liggen de kansen? De visie is doorgaans bondig en zal inspireren en enthousiasmeren.
2. Missie = Hoe van het heden naar de toekomst die ik zie
Je missie vindt plaats in het hier en nu. Welke richting kan jij nu bedenken om je visie (toekomstdroom) te behalen? Hoe kom je op die plek? Wat is daarvoor nodig? Wat moet geleerd of aangetrokken worden? Je missie is dé verbinding tussen vandaag en je toekomst. Een missie is uiteindelijk de weg naar het behalen van de visie (de toekomstdroom). De missie is veelal tijdloos en gaat over het hedendaagse, onder meer wat gedaan kan worden in de dagelijkse praktijk om de toekomstdroom te behalen, op welke manier waarde toegevoegd kan worden. In een missie leg je daarnaast de identiteit vast. In het kort je bestaansrecht.
3. Strategie = route van praktisch stapjes
Je strategie is niets meer en niets minder dan je missie in kleinere praktische stappen verdeeld. Aan die kleine stappen verbind je acties; opdrachten die concreet uitgevoerd kunnen worden. Het is dus een uitgedachte, een gestructureerde route. De uiteindelijke strategie komt dus voort uit de bestaansreden (missie) en de toekomstdroom (waar jij of je organisatie naar toe wilt; visie).
'Je strategie is niets meer en niets minder dan je missie in kleinere praktische stappen verdeeld'
De ladder
Die kleine stappen, de strategie, zie ik als een ladder. Zie onderstaande illustratie. De bodem is vandaag, de toekomst is de next level. Wat belangrijk is om vooraf te bedenken is HOE je van de ene trede op de andere komt. Essentieel daarbij is dat de treden dicht genoeg op elkaar staan. Wanneer de treden (de stapjes) te ver uit elkaar liggen, kun je de volgende stap niet nemen. Zorg er dus voor dat je van de ene trede op de andere kan komen. Dat is je strategie. Wanneer je te grote stappen moet nemen, is het moeilijk en intensief om op te klimmen. De kleinere stappen maken het mogelijk om hogerop te komen.
Je vraagt je misschien af hoe je merkt dat je strategie te grote stappen heeft. Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Wanneer de praktische stappen jouw strategie, of die van je organisatie, veel te veel moeite kosten dan zijn de stappen vaak te groot. De stappen zijn ook te groot wanneer je ontdekt dat alles nog te overweldigend of te beangstigend is.
Ik zie om me heen bijvoorbeeld vaak mensen die in het veilige gebied blijven, omdat ze te grote stappen voor zich zien en deze niet kleiner weten te maken. Logisch ook dat het dan soms te spannend is. Eerder schreef ik een blog over ‘ja maar’ en ‘ja en’. Het is soms nodig om die ‘maren’ te tackelen door er doorheen te komen met praktische kleine(re) stapjes. Wat is nodig om zo’n ‘maar’ te tackelen? Maak je strategie zo concreet en klein mogelijk. Welk stapje kunnen we vandaag zetten?
Wilsbesluit het proces aan te gaan
De route, de strategie, is volgens mij een proces waar je voor kiest om in te gaan. Een wilsbesluit waarbij je stappen zichtbaar maakt én in actie komt. Er zijn veel mensen die visie hebben en zelfs een missie. Maar ze hebben geen strategie, geen idee HOE. Het oplopen, groeien en ontwikkelen naar de toekomst toe is een proces. Het vormt zich meer en meer naarmate je begint te lopen. Jij bepaalt de treden.
Ik moet denken aan een quote van Martin Luther King Jr. Het is een bekende van hem: 'Take the first step in faith. You don't have to see the whole staircase, just take the first step.' Je hoeft niet de hele trap te zien om te beginnen met lopen. Neem gewoon de eerste stap. Dat advies wil ik je vandaag ook meegeven. Neem gewoon de eerste stap. Doe het maar. Dat stapje in de juiste richting kan wel eens de grootste stap van je leven zijn.
Talent en discipline
Op welk niveau jij ook zit, professioneel of vakinhoudelijk, als student, volwassene of organisatie. Om in de toekomst de beste versie van jezelf te zijn of je visie werkelijkheid te zien worden is het noodzakelijk dat je vandaag nadenkt over de route die je loopt, je strategie. Om op die plek te komen heb je niet alleen talent nodig. Minstens zo belangrijk is je discipline. Ook jouw toekomstdroom verdient het om op basis van je strategie je volle tijd én aandacht te krijgen!
Deze blog is ook op mijn persoonlijke LinkedIn pagina gepubliceerd en als kennisblog op Redmatters.com