Creativiteit en verbeeldingskracht, briljante componenten van jouw brein!

Creativiteit en verbeeldingskracht, briljante componenten van jouw brein! | Jannis Lootens

Twee waanzinnig sterke componenten die we allemaal hebben!

Ieder mens heeft het allebei: een goede dosis creativiteit en verbeeldingskracht. De één misschien meer dan de ander. Al een klein beetje kan in combinatie een heel krachtig effect geven. Helemaal wanneer veel anders loopt dan je zou willen of wanneer er uitdagingen op je pad komen die juist om die superkracht vragen! Toch komt dit lang niet bij iedereen lekker uit de verf. Om deze superkracht namelijk vrij te laten stromen is er moed nodig. En een beetje lef!

 

We hebben het vermogen nodig om creativiteit en verbeeldingskracht in te durven zetten, ondanks de risico’s of de spanning die je ervaart. Het je letterlijk kunnen verbeelden, er mentaal een beeld of een plaatje van maken is hiervoor nodig.

 

Wanneer dat lukt dan kun je juist die componenten inzetten om de overbrugging te maken van het eindpunt (dat wat je ziet) naar de huidige actualiteit. Elk idee begint bij het inbeelden, de verbeelding. Dat wat je ziet in je gedachten wanneer je je ogen sluit en over het onderwerp nadenkt. Dat wat je droomt,  dat wat je denkt en dat wat je je verbeeldt in je gedachten zijn de dingen die er nu (nog) niet zijn. Combineer je dat met creativiteit en vindingrijkheid dan zul je zien dat je veel meer kunt dan je denkt.

Creativiteit en verbeeldingskracht, briljante componenten van jouw brein! | Verbeeldingskracht en CreativiteitJannis Lootens

En tóch bevestigen we onszelf heel vaak in het tegenovergestelde! Ik denk het niet, weet het niet, ik zie het niet, ik kan het niet. Echt niet?! Is het niet uit onzekerheid dat we vaak geneigd zijn om te dénken dat iets niet kan? Dat we iets niet kunnen? Misschien dat we het zelf nog niet echt kunnen geloven, maar iederéén heeft verbeeldingskracht én de mogelijkheid te creëren in zich. Jij dus ook! Welke situatie, kans, of uitdaging zich ook aandient, wanneer we onze verbeelding combineren met onze creativiteit zullen we ontdekken dat er veel meer mogelijk is dan we dachten!

“Wie zijn verbeelding combineert met zijn creativiteit, zal ontdekken dat er veel meer mogelijk is dan gedacht.”

Creativiteit en verbeeldingskracht, briljante componenten van jouw brein! | Ratio en creativiteit | Jannis Lootens

Onze twee power-componenten

Het is een wetenschappelijk feit dat we allemaal beschikken over een linker- en een rechter hersenhelft :). De ene helft is verantwoordelijk voor het creatieve denken, de andere helft denkt rationeel. Beiden zijn ze onmisbaar, maar wanneer ze worden gecombineerd, vormen ze een ware superkracht! Waar het creatieve en het rationele wordt samengevoegd, komt er iets moois op gang. En laat het nou juist dat proces zijn wat er voor zorgt dat je jezelf, op allerlei gebieden in je leven, ontwikkelt.

 

Juist wanneer je je creatieve brein aanzet en uitstapt in dat wat je spannend vindt, zullen nieuwe dingen ontstaan. Je wordt empathischer, je kunt beter besluiten nemen en je ontwikkelt nieuwe mogelijkheden om iets te visualiseren. Het is dé manier om nieuwe dingen te realiseren of om een droom concreter te maken. Is het dan eigenlijk niet zonde dat we deze briliante superkracht vaak maar weinig gebruiken?

“Je linker en rechter hersenhelft zijn beiden onmisbaar, maar wanneer ze worden gecombineerd, vormen ze een ware superkracht!”

Yep, creatie is nieuw & zeker nog geen zekerheid

Wanneer je iets creëert, zoals een oplossing, een bedrijf, een film, een tekst, een illustratie of een marketingmiddel, dan maak je iets concreet wat je in je gedachten al hebt verbeeld. Je gebruikt je verbeeldingskracht om iets te bedenken wat nu nog niet zichtbaar is en dat ga je vervolgens creëren. En dat wat er nog niet is, voelt bij ons allemaal onzeker. Dat is oké! Laten we ervoor zorgen dat die onzekerheid onze creativiteit niet beperkt. Want iedereen kan het! Iedereen kan zich verbeelden en iedereen kan creëren. Toch zijn we er allemaal onzeker in. De één meer dan de ander. Het verlamt ons en houdt ons tegen om datgene te realiseren wat we voor ons hebben gezien. Om te doen wat we diep van binnen zouden willen doen.

Wat je aandacht geeft, groeit

Ken je de 10.000 uur-regel? Volgens psycholoog Karl Anders Ericsson heb je 10.000 uur oefenen nodig om ergens een expert in te worden. Het duurt dus even, maar het is zeker niet onmogelijk. Geef elke dag aandacht aan wat je wilt kunnen en je zult er al snel een stuk beter in worden. Stel; je bent nu 40 jaar en je zegt dat je niet kunt dansen. Dan kun je dat dus nog wel leren! Door filmpjes te kijken, les te nemen, erover te praten en te oefenen, word je elke dag een beetje beter. En dat geldt eigenlijk voor alles. Dus ook voor creativiteit. Voor tekenen, fotograferen, voor kennis over specifieke wetenschappelijke richtingen, noem maar op. Als je iets aandacht geeft, er in uitstapt, het probeert of doet, dan groeit het. Verbeeld het je, zie het voor je en ga ermee aan de slag!

“In moeilijke tijden is verbeeldingskracht, in combinatie met creativiteit, een absolute must-have.”

Creativiteit en verbeeldingskracht, briljante componenten van jouw brein! | binnen jouw omgeving | Jannis Lootens

Laat jouw briljante kracht niet links liggen

 

Iedereen, écht iedereen, kan uitstappen in verbeeldingskracht en creativiteit. Simpelweg omdat het een enorme kracht is die allang in je ligt. Verbind je verbeeldingskracht met je creativiteit en kijk wat het je oplevert. Laat rationele risico’s niet het hoogste woord hebben in je gedachten en zet je andere hersenhelft aan. Durf creatieve stappen te zetten om verder te komen in dat wat je voor je ziet. Het is onvoorstelbaar wat je dan kunt bereiken! En bovendien: je hebt die superkracht niet voor niets. Je hebt ‘m nódig. In je dagelijks leven, in je hobby’s, in je werk, in het zorgen voor anderen.

 

En ga je door een moeilijke periode heen? Dan durf ik zelfs te stellen dat verbeeldingskracht (in combinatie met creativiteit) een must-have is. Iets waar je niet zonder kunt. Het helpt je om te kijken naar wat wél kan en zorgt ervoor dat je denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Wie weet waar je op uitkomt als je, al dan niet gedwongen door je omstandigheden, om gaat denken om vooruit te komen. Door anders te denken dan voorheen, door je verbeelding de vrije loop te laten en te zorgen voor nieuwe creatieve output, kan veel er in korte tijd heel anders uit gaan zien.

 

Tijd om te ontdekken wat jij kunt bereiken als je gebruik maakt van deze briliante kracht! Want ja, deze twee waanzinnig sterke componenten, die hebben we allemaal!

 

Neem gerust contact met me op om te ontdekken wat ik voor jouw organisatie of merk kan betekenen!

Deze blog is ook op mijn persoonlijke LinkedIn pagina gepubliceerd.