Minder fantaseren, meer realiseren | Jannis Lootens

Realiseer je droom door te visualiseren!

Waar droom jij van? Het bouwen van een bedrijf, organisatie of vereniging? Zorgen voor mens of natuur? Kennis delen door een boek te schrijven? Een nieuw te ontwikkelen product? Misschien wil je liever persoonlijk groeien? Of een gezinshuis of weeshuis beginnen? Wat jouw droom of verlangen ook is, als je het niet concreet maakt, blijft het vaak een illusie, een ver-van-je-bed-show, een onbereikbare horizon.

“Dromen zonder acties zijn niets meer dan fantasieën.”

Wanneer ik met verschillende mensen spreek over het concreet maken van je dromen is dat voor velen nogal een uitdaging. Ik geloof dat het concretiseren van je droom essentieel is in het realiseren ervan. Hoe concreter, hoe beter. Een mens is gemaakt om te dromen, om op basis van nieuwe ideeën te ontwikkelen, te creëren, te (laten) herstellen. We hebben allemaal onze plannen en dromen, toch blijkt het te vaak te moeilijk om ze te realiseren. Het blijft te algemeen, te abstract, waardoor het niet gerealiseerd wordt.

 

Misschien wil jij wel een bedrijf of een stichting beginnen. Laatst sprak ik iemand met passie voor tieners die geen veilige plek hebben. De droom was om een gezinshuis te beginnen. Maar hoe? 'Waar begin je?', was de vraag. Het eerste waar ik het dan over heb is: “Wat zie jij dan voor je? Hoeveel kamers heeft het gezinshuis? Hoe is het voor de tieners? Welke zorg hebben ze nodig? Hoe zien de woonkamer en de keuken er uit?”

 

Het zijn vragen die helpen om de droom zichtbaar te maken en een eerste stap te zetten in het concreet worden ervan. Mijn ervaring is dat als we in algemeenheden blijven hangen, het veel moeilijker is om je droom of plan te realiseren. De stappen die gezet moeten worden blijven vaag en onduidelijk.

 

Wat kan ik nu doen om bij de droom of het plan uit te komen? Hoe concreter je wordt, hoe makkelijker het is om stappen in die richting te zetten. Voor je omgeving is dat ook handig, want dan begrijpen ze precies hoe ze jou kunnen helpen.

Je droom visualiseren

Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun droom visueel maken erin slagen om hun droom te laten uitkomen. Als je droomt van bijvoorbeeld een hele mooie auto, huis of kampioenschap en je maakt er een tekening van of hangt een foto ervan op je kamer of boven je bureau, dan kijk je daar iedere dag naar. Het wordt een visuele herinnering en aanmoediging. Het blijkt dat in die gevallen veel meer dromen en plannen uitkomen dan wanneer je deze enkel in gedachten houdt. 

 

Het is natuurlijk best spannend om dat wat nog een idee is, dat wat er nog niet is, zichtbaar te maken. Ik zie het ook in brainstorms en creatieve sessies. Volgens mij heeft het met een stukje (faal)angst te maken: Is het niet te gek, misschien de angst dat het je wat gaat kosten, wat anderen ervan vinden. Vaak willen we wel ergens komen of iets bereiken, maar het liefst zonder al te veel struggles. Misschien wel zonder dat het ons wat kost, zonder opofferingen. 

 

"Iets realiseren wat er nog niet is, kost wat. Want anders was het er al geweest."

Helaas. Iets realiseren wat er nog niet is, kost wat. Want anders was het er al geweest. Tijd, energie, geld, zoeken, doorzetten, plannen maken, herstellen, fixen, aanpassen, uitbouwen, opnieuw proberen en ga zo maar door. De vraag is: Zijn we bereid om er (koste wat het kost) voor te gaan? Zijn we bereid onze droom of ons plan te realiseren en wat mag het ons kosten? Ben ik bereid om de route te lopen die nodig is, soms (lichamelijke, imago of financiële) pijn te lijden om dat te bereiken?

 

Ik ken de worsteling en de uitdagingen die dat met zich mee brengt. Ik heb ik deze vragen ook vaak moeten stellen aan mezelf. Het onzekere, de spanning, een goedbetaalde baan opzeggen. Ik wist niet wat het ondernemen mij zou brengen, maar de droom was er én de stappen werden steeds concreter. Samen met Christa (mijn vrouw), mijn compagnon én goede vrienden om ons heen, hebben we ook die vragen gesteld & invulling gegeven.

Stip op de horizon

Via social media ging afgelopen weken deze quote (afbeelding rechts) rond. Voor veel mensen en organisaties is dit exact wat er gebeurt wanneer ze aan het begin staan van een grote uitdaging of droom. Het moedeloze gevoel van het onhaalbare wat terugtrekt naarmate je dichterbij komt…

Naar mijn idee is er ook een andere manier om ernaar te kijken. Het doel van de stip op de horizon of droom is niet een doel op zich. Volgens mij geeft het de ruimte om in beweging te komen, om vooruit te komen en om stappen te zetten in die richting. 

"Horizon geeft juist ruimte om in beweging te komen"

Goed ons te realiseren dat wanneer we het op zijn beloop laten de uitkomst ook onverwacht zal zijn. Wanneer we ideeën hebben maar ieder jaar een graad afwijken van je droom of van je visie, dan lijkt dat niet zoveel. Totdat je tien jaar verder bent en alsnog denkt: Hoe ben ik hier beland? Je hebt op de route niet bij kunnen of willen sturen. Ook wel stuurloos.

 

We kunnen die momenten vervelend vinden, mopperen of klagen. Achteraf kijk je de koe in de kont, toch hebben we zelf de tools in handen. En het mooie is dat je elk moment kan pakken om te dromen over je toekomst en stappen kan zetten. Je kunt het stuur elk moment opnieuw vastpakken en richting geven. Verkennen, verbeelden, visualiseren, organiseren en realiseren

 

Minder fantaseren meer realiseren 5 stappen uitleg | Jannis Lootens

Het vijfluik voor je droom of plan zie je in de schets hierboven. Je begint met verkennen, je verkent je gedachten, je ontwikkelt een visie. Als je gaat verbeelden, begin je met fantaseren, daarna ga je schetsen, brainstormen. Vervolgens wordt het met visualiseren visueel: je tekent, ontwerpt, maakt moodboards. Daarna is het tijd om te organiseren en praktisch aan de slag te gaan: wat heb je nodig? Wie komen aan boord? Welke afspraken ga je maken? De realisatie volgt: je gaat uitvoeren, optimaliseren, bijschaven en creëren.

"Als je blijft doen wat je altijd hebt deed, dan krijg je wat je altijd kreeg"

Als de situatie waarin je nu zit, je niet bevalt, verander het dan. Als je blijft doen wat je altijd hebt deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Wil je iets anders? Begin vandaag. Visualiseer en organiseer. Zet je stappen. Overigens is dit geen vrijbrief om op te geven. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het realiseren en zichtbaar worden van dromen, roeping of een plan is als het winnen van een kampioenschap. Winnaars gaan ook niet over één nacht ijs. Hoe zwaarder de trainingen en hoe spannender de wedstrijden, hoe groter de noodzaak, de voldoening en het feest. Je grootste overwinning behaal je als je het voor elkaar hebt gekregen tegen de verwachtingen van anderen in.

We hebben de tools zelf in handen

Persoonlijk bouw ik regelmatig reflectiemomenten in. Momenten om na te gaan of ik bij mag sturen. Of de route brengt waar ik op hoopte en om weer verder te kijken wat aan de horizon verschijnt. Ik geloof niet dat de horizon zich terugtrekt wanneer je dichterbij komt. Ik geloof dat wanneer we stappen zetten er nieuwe inzichten, kansen en ideeën (die eerder nog niet zichtbaar waren) aan de horizon zullen verschijnen. Op dat moment helpen ze richting te geven in het vervolg van je route: een nieuw uitzicht!

"Ik geloof dat wanneer we stappen zetten er nieuwe inzichten, kansen en ideeën aan de horizon zullen verschijnen."

Mijn wens is dit bewust te doen, want ja, het is soms een battle. Het is leren, incasseren, zoeken en puzzelen. Echter met die stip op de horizon krijg ik meer richting en kan ik mezelf vragen wat ik nodig heb of moet leren. Visualiseren en organiseren. Elke dag is een stapje in de richting van dat wat je voor je ziet, dat wat op je leven ligt.

 

Jij hebt de tools in handen om verandering te brengen en je dromen, ideeën of plannen waar te maken. Het is tijd om te verkennen, verbeelden, visualiseren, organiseren en realiseren. Ben je er klaar voor? Durf jij je droom zichtbaar te maken? Welk stapje kun je deze week zetten om weer iets dichter bij jouw stip op de horizon te komen? Deze manier van leven zorgt ervoor dat je intentioneler (is dat een woord?) en bewuster leeft. Met mooie nieuwe inzichten aan de horizon!

 

Neem gerust contact met me op om te ontdekken wat ik voor jouw organisatie of merk kan betekenen!

Deze blog is ook op mijn persoonlijke LinkedIn pagina gepubliceerd.